Kinesiologie

Kinesiologie behoort tot de alternatieve geneeswijzen en is een methode om het zelfherstellend vermogen van het lichaam te stimuleren.

Door middel van spiertesten kunnen we de oorzaak van stress opsporen. We werken vanuit een holistische visie, wat betekent dat je een klacht bekijkt vanuit meerdere invalshoeken. We doen hierbij niet zozeer aan symptoombestrijding; we gaan juist kijken naar de oorzaak van de symptomen.

Hiervoor maken we niet alleen gebruik van de kennis uit de reguliere geneeskunde; de anatomie en fysiologie van de mens, maar ook van de traditionele Chinese geneeswijze (TCM), waar men spreekt over de chakra’s (energiecentra) en meridianen (energiebanen).

De ene meridiaan geeft zijn energie door aan de andere baan en zo ontstaat er een circulerend systeem. Op deze wijze krijgen alle organen, spieren, gewrichten, de huid, het bloed- en lymfesysteem, de hersenen etc. allemaal energie.

Wanneer er ergens een blokkade ontstaat in je systeem, dan kan dit in verschillende andere gebieden klachten geven.

Zo kan een langdurige blessure vanuit een spier komen, maar ook door een tekort aan vitaminen/mineralen of zelfs door een allergie. Of zo kan hoofdpijn/migraine vanuit een spierprobleem in de nek of schouders komen, maar ook vanuit een probleem in bv de hormoonhuishouding.

Centraal staat de spiertest, hiermee stel ik als het ware vragen aan het lichaam. Dit gebeurt door met lichte druk op je arm of andere spieren te drukken. Het is voor mij de manier om met jouw lichaam te communiceren zonder inmenging van het verstand, overtuigingen of het beeld dat je van jezelf hebt.

Als kinesioloog ga je op zoek naar waar de oorzaak van je klacht ligt.
Het lichaam geeft tijdens de balans (het spiertesten) aan hoe en waar het gebalanceerd dient te worden en welke route we het beste kunnen doorlopen. Deze weg is voor iedereen anders.

Belangrijk hierin vind ik de bewustwording die gedurende dit proces optreedt. Dit gebeurd vanzelf. Je ontdekt wat er in je lichaam speelt, hoe dat ontstaan is, en wat je eigen bijdrage kan zijn aan je herstel.

De correcties bestaan doorgaans uit accupressuur. Hierbij masseer ik specifieke punten op het lichaam die in contact staan met het bijbehorende lichaamssysteem.

Het mooie van kinesiologie is dat je klachten los kan laten zonder dat je altijd alles weer helemaal moet doorleven.

Voor wie?
Door de zachte aanrakingen en technieken is kinesiologie geschikt voor iedereen.
Zowel jong als oud kan behandeld worden. Behandelingen gebeuren met de volledige kleding aan (schoenen gaan wel uit) en is pijnloos.
Kinderen komen ook erg graag op de behandeltafel. Ze zijn van nature nieuwsgierig en zeer benieuwd wat ik ga doen. Meestal voelen ze al tijdens of meteen na de behandeling verandering optreden.
Bij kleinere kinderen maak ik gebruik van een tussenpersoon om te testen. Hiervoor werk ik vaak met degene die mee naar het consult komt of met iemand anders in overleg.

Klachten:

Kinesiologie kan gebruikt worden voor uiteenlopende klachten. Dit kunnen klachten zijn op diverse gebieden.

Klachten door structurele stress:
Hierbij kun je denken aan spieren, gewrichten of pezen die niet optimaal functioneren of samenwerken waardoor er klachten ontstaan. Dit kan pijn zijn, bewegingsbeperkingen, ontstekingen, overbelasting etc.

Klachten door chemische stress:
Bepaalde stoffen uit voeding, uit de lucht of andere omgevingsfactoren kunnen stress veroorzaken in het lichaam. Met o.a. de volgende klachten als gevolg:

 • Reacties op voeding
 • Allergieën (niezen, jeuk, diarree, buikpijn, benauwdheid, verkoudheid etc.)
 • Eczeem
 • Buikpijn, hoofdpijn of andere onbegrepen pijnen in verschillende gebieden
 • Hypo-hyperglykemie
 • Vermoeidheid, burn-out, ADHD of andere gedragsproblemen
 • Over-ondergewicht
 • Vitaminen en mineralen tekorten
 • Te heftig of onvolledig werkend immuunsysteem
 • Problemen met schimmels, parasieten en bacteriën
 • Hormonale klachten
 • Reacties na inentingen

En nog vele andere klachten.

Klachten door emotionele stress:
Door onverwerkte emoties, bewust of onbewust, of overbelasting van het lichaam en geest kunnen klachten ontstaan die fysiek van aard zijn maar een emotionele achtergrond hebben.

Je kunt hierbij denken aan:

 • Vermoeidheid
 • Burn-out
 • Stress
 • Leerproblemen
 • Faalangst
 • Angsten
 • Niet lekker in je vel zitten
 • Onverklaarbare ziektebeelden zoals hoofdpijn, buikpijn enz.

Klachten op energetisch niveau:
Hoe zit het met je energiesysteem? Zit je echt helemaal in je lijf? Zit je lekker in je vel? Hoe ga je om met alle prikkels van de dag? Pik je ze op en sla je ze ergens op in je lichaam om er later last van te krijgen door fysieke klachten te ontwikkelen zoals huiduitslag, migraine of bv vermoeidheidsklachten? Of voel je je misschien gehaast, ben je druk in je hoofd of zit je niet lekker in je vel doordat je lastig met deze prikkels om kan gaan of dat je lichaam ze onvoldoende af kan voeren of kan verwerken?

Dit zijn enkele voorbeelden van klachten waar ik mee werk. Mocht je klacht er niet bij staan, dan kun je altijd vrijblijvend contact met me opnemen om te overleggen of ik wat voor je kan betekenen.