Yoga - Soorten

Er zijn binnen de yoga leer veel verschillende yoga stromingen. Vanuit interesse volg ik de ontwikkelingen en heb in verschillende stromingen opleidingen en bijscholingen gevolgd en volg ze nog. Daarnaast ben ik een aantal jaren verschillende weken in India geweest, in een ashram, om me bij te scholen in de traditionele leer. In drie stromingen heb ik een opleiding gevolgd, deze vormen doorleefd en eigen gemaakt. Ze hebben me gevormd en aspecten hiervan vind je terug in mijn lessen, mijn lesgeven, mijn leven! In alle drie deze opleidingen ben ik gediplomeerd, en ik ben een erkend yoga docente in de yoga federatie, waar ik natuurlijk lid van ben.

Raja Yoga
Raja yoga wordt ook wel de koninklijke yoga genoemd en bevat een combinatie van de volgende yogavormen: hatha yoga, bhakti yoga, jnana yoga, karma yoga en mantra yoga. Bij deze vorm (raja yoga) wordt gevraagd alles in het licht van yoga te zetten. De leer van de raja yoga is bedoeld voor diegenen die het pad van de praktische yoga willen bewandelen en fundamentele veranderingen in hun eigen aard en bewustzijn teweeg willen brengen. Kortom, zelfkennis ontwikkelen en zijn wie je werkelijk bent!

Raja-yoga volgt het achtvoudige pad van Patanjali, Hij wordt ook wel de ‘vader’ van de yoga genoemd. Hij leefde twee eeuwen vóór Christus. In de Raja Yoga is meditatie een belangrijk gegeven, niet alleen een manier om het eigen bewustzijn te verruimen, maar tevens een manier om ten volle in het leven te staan, in het hier en nu te zijn. Meditatie is niet alleen een weg naar binnen, het is tevens een weg naar buiten, de wereld in! Meditatie en het inzicht dat de “lessen” in je leven je helpen bij je spirituele ontwikkelingen zijn de aspecten van Raja yoga die ik in mijn lessen invoeg.
 

 
Hatha Yoga

Letterlijk betekent Hatha vereniging of verbinding. Hatha komt van de woorden 'ha', wat 'zon' betekent, en 'tha', wat 'maan' betekent. Het wordt vaak gezien als de tak van yoga die eenheid brengt in de tegenpolen in het lichaamssysteem, de positieve (zon)- en de negatieve (maan) stromingen. Het fysieke lichaam wordt uitgelijnd door middel van lichamelijke oefeningen, de zogenoemde asana´s. Elke oefening heeft zijn eigen specifieke doel en pakt een disharmonie aan. Bij de hatha yoga is het niet de bedoeling zoals in sport snel in en uit een houding te springen, maar mentaal een houding in te gaan, de houding waar te nemen en langzaam weer terug te gaan. In asana’s wordt geen geweld tegen het lichaam gebruikt, dat wil zeggen dat je zelf de uiterste grens van je lichaam zoekt, gaat ervaren. Een ander belangrijk aspect in de yogabeoefening is het tot rust brengen van de geest (‘het denken’), Dit, evenals het gezond en soepel maken van het lichaam en het vinden van een evenwicht tussen beide is mijn opzet bij het geven van Yoga.

Do-In Yoga
Letterlijk betekent Do-In: ‘de weg naar binnen’, de weg die leidt naar persoonlijke groei en ontwikkeling. Oorspronkelijk komt Do-In uit China en werd Tao-yin genoemd, daarna is ze overgenomen en verder ontwikkeld in Japan. Do-In yoga bestaat uit een systeem van oefeningen om je gezondheid en vitaliteit te bevorderen, door een combinatie van meridiaanstrekkingen, ademhalings-oefeningen, ki-oefeningen en zelfmassage. Door het aannemen van verschillende houdingen worden de meridianen (energiekanalen) gestrekt en behandeld. In de houdingen worden ademhaling en geest samengebracht tot 1 vloeiend geheel. Dit stelt het lichaam in staat om blokkades in de energiestroom op te lossen, energie op te slaan en vocht, Ki en onmisbare voedingsstoffen naar alle uithoeken van het lichaam te sturen. Door de oefeningen mee te doen merk je de mogelijkheden en onmogelijkheden van jouw lichaam en de invloed daarvan op je geestelijke gesteldheid. Er wordt veel aandacht geschonken in de Do-In aan de natuurlijke bewegingsruimte van het lichaam, NIETS gaan we forceren, met andere woorden je leert zelf invoelen en meebewegen met de flow van jouw lichaam. Hierdoor ontspant het lichaam zich gemakkelijker in de oefeningen en krijgen we de gewenste doorstroming van energie. Hierdoor blijf je gezond en bij regelmatig oefenen lossen je klachten op.