Yoga - Algemeen

Het belangrijkste in yoga is “aandacht”, in alles met bewuste aandacht aanwezig zijn. Daar gaat Yoga over: bewustwording van jezelf, hoe je geest en lichaam werken en wat de wisselwerking tussen beide is. Om je bewust te zijn van jezelf, zul je de aandacht naar binnen moeten richten en “het voelen” moeten ontwikkelen. Dat lijkt makkelijker dan het is omdat we gewend zijn de aandacht naar buiten te richten op wat er om ons heen gebeurt. En wanneer we de aandacht naar binnen richten zullen we al gauw merken dat er een constante stroom van gedachten in onze geest aanwezig is die al onze aandacht opeist. Yogabeoefening vraagt, zeker in het begin, alertheid en inzet van je.

Yoga is aandacht, voor jezelf,
                                       je lichaam
                                           je adem
                                               je geest

Yoga geeft je een goed gevoel omdat de oefeningen ons kunnen bevrijden van spanningen en blokkades. De bloedcirculatie wordt bevorderd, de natuurlijke ademhaling verbetert en de opname van energie wordt vergroot. Je levensenergie wordt versterkt en gaat beter stromen. Er ontstaat innerlijke rust en zelfvertrouwen.

Yoga is een leer, een beoefening, die geschikt is voor iedereen die fitter, soepeler, opgewekter en energieker wil zijn. Bij het doen van de oefeningen gaat het steeds om jouw persoonlijke inzet, jouw persoonlijke lichaam en jouw betrokkenheid waarbij forceren wordt vermeden.